Het overlijden van Maria-Elisabeth is een gok. De overlijdensakte van 1834 vermeldt immers «Maria-Theresia Deno, zeven jaar oud». De namen van de ouders kloppen, maar niet de tweede voornaam van het kind, en als leeftijd had er moeten staan: vijf jaar oud. Waarom menen we dat het toch om Maria-Elisabeth gaat? Een leeftijd van zeven jaar is mogelijk maar weinig waarschijnlijk, want dit koppel had een zoon Joannes geboren in die periode. Verder had dit koppel slechts één dochter, nl Maria-Elisabeth. Er is in Bertem trouwens geen enkele 'Maria-Theresia Deno' geboren in die periode. Tot slot nog dit element: Jean De No en Maria-Elisabeth De Mees hadden een volgend kind in 1836. Het was een dochter die de naam kreeg ... 'Maria-Theresia'. Het gebeurde vaak dat aan een nieuwgeboren kind de naam gegeven werd van een pas overleden kind, als troost om de herinnering te verzachten.
Samenvattende hypothese: de pastoor heeft op de doopakte per vergissing 'Maria-Elisabeth' geschreven, waarbij hij verward heeft met de naam van de moeder. De ouders konden niet verifiëren, want ze waren ongeletterd. Voor hen heette hun dochter 'Maria-Theresia'. Bij het overlijden heeft de pastoor vruchteloos gezocht naar de geboorte van een 'Maria-Theresia Deno' ... hij heeft dan ondersteld dat het kind ongeveer 7 jaar oud was.
Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.928 personen (individuals, personnes) d.d. 20 oktober 2024 - site: http://lanssens.be