Jean zag het ellendige leven van zijn ouders en nam de moedige beslissing om zijn geluk elders te beproeven. In ons boek zien we dat in deze periode - de jaren 1890 - veel verhuisd wordt naar de siderurgie van Charleroi, naar de textiel van Roubaix ofwel de grootst mogelijke stap: emigratie naar Amerika. Jean trok echter naar de hoofdstad.
Eerst probeerde hij er zonder succes de stiel van beenhouwer. Na enkele jaren vinden we zijn gegevens in Anderlecht, waar hij omschreven wordt als 'meester-slachter', een beroep dat wèl succesvol is, en dat door zijn zoons Robert en Roger Lansen verdergezet zal worden. Met het voorzetsel 'meester' wordt bedoeld dat hij zelfstandige was. Jean haalde de dieren, die de beenhouwers bij de boeren kochten, naar het slachthuis van Anderlecht. Hij slachtte en bewerkte ze, en bracht het vlees naar de bewuste beenhouwer.
Leuk om weten: in dezelfde periode emigreerde een tijd- en stamboomgenoot van Jean, te weten Aloysius Lamsens geboren in 1867 te Lichtervelde, eveneens naar Anderlecht. Ook hij gaat in de vleessector, draagt eveneens de stiel over aan zijn zoon, waarna diens dochter huwt met niemand minder dan de latere Eerste-Minister Paul Vanden Boeynants!! (op te zoeken via de index van persoonsnamen)
Jean en Marie woonden in de Theodoor Bekaertstraat nr 28 te Anderlecht. Bij het uitbreken van de 'Groote Oorlog' 1914-'18 moesten Jean's ouders vluchten. Ze kwamen tijdelijk schuilen naar hier. Na de oorlog zullen de familieleden van Jan blijven pendelen tussen Nieuwpoort en Brussel. Zo overleed Jean's moeder in St-Lambrechts-Woluwe, maar zijn vader in Westende. Zijn zus Marie-Louise en zijn broer Frans bleven in de hoofdstad, maar zijn zus Irma en zijn broer Camiel keerden terug naar de kust.
Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.928 personen (individuals, personnes) d.d. 20 oktober 2024 - site: http://lanssens.be