NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Bibiana Dorothea [VAN HULSE]


De speurtocht naar "Jan-Francies" was lang, en leidde ons doorheen gans het noorden van de provincie Oost-Vlaanderen, om te eindigen in Leuven. Hij woonde op minstens 12 verschillende plaatsen, eerst als douanier, daarna als brigadier bij de douane en ten slotte als onderluitenant bij de douane. Op onze grote omzwerving vonden we het volgende:
- 1835 in Assenede: eerste huwelijk
- 1836 in Wachtebeke: geboorte van Prudentia
- 1837 in Assenede: geboorte van Joannes-Francies junior; in deze akte krijgt hij het beroep 'slachter' toegemeten
- 1838 in Eksaarde: geboorte van Constant en van Edumondus
- 1840 in Zelzate (wijk Dorp)
- 1843 in Wachtebeke
- 1844 à 28 februari 1850 in Zelzate (wijk Hoek)
- 1850 in St-Jan-in-Eremo (wijk Bentille)
- 1856 vanaf 18 mei in Eeklo. De woning stond volgens de de akten op het kerkhof
- 1858 vanaf 9 september in Zelzate (Groenstraat)
- 1864 op 2 maart vertrokken naar Gent
- 1867 in Kemzeke, wondende op 'de Tromp' nr 141 als verificateur van de douane
- 1869 vanaf 8 juni in Leuven. Als gepensioneerde vestigt hij zich definitief in de stad waar zijn kinderen studeren aan de universiteit.

In St-Jan-in-Eremo overleed Joannes' eerste vrouw Clemence Deloof. Uit dit eerste huwelijk was er één kind dat een familie stichtte: de zoon Emile, die het bracht tot politiecommissaris van Leuven. De aangifte op de burgerlijke stand van het overlijden van Clementina gebeurde door Jan Lanssens, vergezeld van een zekere Pieter Van Hulse. Amper vijf maanden later hertrouwde Joannes met de 16 jaar jongere Bibiana Van Hulse, dochter van Jan Van Hulse. Wie Pieter dan juist was hebben we niet achterhaald, maar er zal zonder twijfel een verband bestaan.

In 1858 wordt "Lansens Jean François, brigadier des douanes, Eecloo" vermeld op blz. 3537 van het Belgisch Staatsblad. Bij Koninklijk besluit van Leopold-I ontving hij een medaille 2° klas van verguld zilver voor moed en zelfopoffering. De verantwoording luidt als volgt: «Un incendie survenu dans la nuit du 14 janvier 1858, a été l'occasion, pour un grand nombre d'habitants, de rivaliser de zèle et d'efforts pour s'en rendre maîtres. La conduite de tous a été admirable, mais les sieurs Berte, Van Hoorebeke, Van Houcke, Lansens, Verhasselt, Van Acker et Tuylschaevers ont été signalés comme s'étant fait particulièrement remarquer par leur intrépidité (zij vielen op door hun onverschrokkenheid) dans les postes les plus dangereux et comme ayant aussi exposé leurs jours (zij stonden op de gevaarlijkste plaatsen en hebben hun leven gewaagd). On a pû, grâce a leur généreux dévouement, concentrer le feu et sauver ainsi tout un quartier d'une destruction complète (bron: Eric Dufossez).

Uit het tweede huwelijk kwamen twee kinderen die schitterende studies voltooiden: één zoon werd dokter (de bekende dr. Henri Lansens uit Bornem), de jongste zoon werd apotheker die zich vestigde in Leuven. Toen Jan junior in 1892 afstudeerde als apotheker, woonde Bibiana in Leuven. Ze kon het zich permitteren om in dat jaar naar Diksmuide te reizen voor het huwelijk van haar zoon Frans die politieagent was.

Toen Jean sr. in Leuven op pensioen was, werd hij betiteld als 'sous-lieutenant de douane pensionné'. Hij woonde te Leuven in de Chemin de Diest n° 85, en daarna in de Kanaalstraat nr 18. Weduwe Bibiana Van Hulse woonde achteraf in de Ridderstraat 49 te Leuven.


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.928 personen (individuals, personnes) d.d. 20 oktober 2024 - site: http://lanssens.be