Notities bij: Josephus Benedictus 'Evaristus' DENOO
Josephus-Benedictus-Evaristus Denoo kreeg zijn derde voornaam naar zijn oom, de broer van zijn moeder, die seminarist was. In de omgang was hij 'Evarist'. Evarist en zijn broer Maurice waren gehuwd met 2 nichten. Nog merkwaardiger was dat Edith's ouders allebei 'Colle' heetten. Haar vader Irenée Colle was eerst gehuwd te Knokke op 12.11.1912 met Euphrasie Jacobs (°Knokke 11.06.1878 +Knokke 16.01.1916), maar die overleed in het kinderbed samen met haar kind. Hij hertrouwde met zijn naamgenote Martha Colle. Zij hadden een hotel in Knokke samen met de familie Jacobs. Bijgaand schema toont de verbanden tussen de families Denoo en Colle.
De 'Gebroeders Denoo' - Evarist en Maurice - hadden hun kantenhandel in de Bruggestraat n° 23 te Zwevezele. In tegenstelling tot hun ouders en grootouders was dit niet langer een winkel. Van 's morgens tot 's avonds tekende Evarist motieven voor kleine en grote kantstukken. De zoon Philippe Denoo herinnert zich de lange avonden dat zijn vader patronen uittekende met "encre de Chine" op de grote tafel in de living. Hij prikte dan secuur de lijntjes door het papier, 's anderendaags plaatste hij dit vettig uitziend blad in een grote platte "koffer" met eronder een dik blauw afdrukpapier, en zette ten slotte de koffer met de glazen zijde in het zonlicht waardoor na enkele uren de afdruk een feit was. Deze blauwe afdruk met de witte tekening diende dan als patroon op de klostafel. De Zwevezeelse kantwerksters kwamen bij hem aan huis en kregen een patroon en het nodige garen mee, om thuis op eigen tempo de opdracht te klossen.
De afgewerkte stukken werden in het groot verkocht, o.m. aan toenmalige grootwarenhuizen, zoals de Innovation.
De 'Manufacture de Dentelles' was ook leverancier van de 'têtières' (overtrekken van de hoofdsteunen) van de 1° klasse bij de NMBS. Wassen en herstel werd ook in Zwevezele gedaan.
De stamvader van de familie Colle (Petrus, zoon van Matthias) was rond 1775 verhuisd van Oostakker naar St-Martens-Leerne. Daar werd zijn zoon Bernardus Colle geboren in 1777 (zie schema). Die was net als zijn vader landbouwer, maar zijn talrijke kinderen konden zich opwerken tot rijke of invloedrijke figuren, vooral brouwers in de streek van Gent (Gent, St-Martens-Leerne, Merendree, Wondelgem en Tielt).
Van zijn 2 zonen die afgebeeld worden op ons schema, werd Jan-Baptiste burgemeester-landbouwer van Lotenhulle, terwijl Bernardus zijn vader opvolgde als landbouwer van St-Martens-Leerne.
In de volgende generatie was Leo brouwer in Gent, en Ivo schepen-landbouwer te Lotenhulle (Cannegatstraat).
In de generatie daarna was Irenée hotelhouder in Knokke, en Alix huwde met de burgemeester van Waarschoot.
In de onderste generatie van het schema belanden we bij de gebroeders Denoo, handelaars in kant via hun ouders en grootouders.
Edith Colle was de langstlevende en bezat een stamboom die opgemaakt werd door Alfons Colle (een belangrijke figuur bij de liberale vakbond ACLVB) en die liep tot in 1927. We hebben een kopie.
Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.947 personen (individuals, personnes) d.d. 1 december 2024 - site: http://lanssens.be