NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Petrus DENOO


Petrus' handtekening vonden we in een notarisakte in Wingene van 1886, waar hij voor 5.100 franc een hofstedeken kocht van de erfgenamen Desmet.

Petrus was op het ogenblik van zijn huwelijk nog landbouwer. Lucia was echter winkeliersdochter. Haar vader Petrus Delafontaine was zoon van Zwevezeelse herbergiers, en was zelf meester-metselaar, kloefmaker, en winkelier. Hoewel hun huwelijk amper 3 jaar mocht duren, werd Petrus op die manier zelf winkelier bij zijn schoonouders in de Bruggestraat, naast de Rickvoetweg te Zwevezele.
Na het overlijden van Lucia én haar ouders, heeft Petrus blijkbaar het handelspand geërfd. Zijn winkel werd een zaak in kantwerk, waar hij bovendien nog een eigen private kantwerkschool oprichtte, met een twintigtal meisjes van 12 tot 20 jaar. Naar het einde van de jaren 1800 werd het spinnen van garen meer en meer gemechaniseerd en het werd als werkgelegenheid voor vrouwen vervangen door kantklossen.

Petrus hertrouwde met Seraphina Demeyere. Zij was kantwerkster, maar zodra ze hier kwam inwonen werd ze kantenkoopster en 'schoolvrouw'. Ze gaf les in hun eigen school, samen met Seraphina's ongehuwde zuster Coleta Demeyer (°Wingene 15.12.1833), eveneens schooljuffrouw, die bij hen kwam inwonen. In de periode van de schoolstrijd (1879-1884) werden in alle Belgische gemeenten de scholen in het dubbel opgericht. Volgens Vandewiele (boek 2, blz. 305) waren er toen in Zwevezele 6 scholen: een vrije jongensschool, een vrije meisjesschool op het Veld en een op de Hille, een gemeentelijk-liberale meisjesschool (quasi zonder leerlingen!) in de Pastorijstraat, een leerweefschool in de Lichterveldestraat en de private kantwerkschool van Pieter Denoo in de Bruggestraat. Waren de Zwevezeelse meisjes erudieter dan de jongens?

De kanthandel werd verdergezet door de zoon Ernest Denoo, en daarna nog verder door de kleinzonen Joseph en Maurits Denoo.

Nadat Seraphina Demeyere weduwe geworden was ging ze eerst inwonen in de Statiestraat 18 te Oostrozebeke bij haar oudere zuster Coleta Demeyere die overleed op 09.01.1917, waarna ze op 06.02.1919 - 81 jaar oud - verhuisde naar de Molenstraat 70 in Wielsbeke.


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.947 personen (individuals, personnes) d.d. 1 december 2024 - site: http://lanssens.be