Onze familie Meire komt uit het huidige Oost-Vlaanderen. Uit ons onderzoek blijkt dat de opeenvolgende generaties van onze tak systematisch verhuisden van Oost naar West.
Het startdocument is de doopakte van Joannes 'Meire' in de parochieregisters van Aalter in het jaar 1701. Via deze akte kennen we de ouders van Joannes, nl. Judocus 'Meire' en Maria Hallet. Let op de schrijfwijze van de familienaam van hun twee jongste kinderen, nl. 'Merre'. Judocus en Maria leefden in Aalter, maar zijn met 99% zekerheid afkomstig uit Gent.
Om de afkomst van Judocus en Maria te vinden, werd eerst gans de omgeving van Aalter afgezocht naar hun huwelijk. Eerst werd zonder resultaat gezocht in Aalter zelf en in Adegem, Assenede, Astene, Bellem, Boekhoute, Deinze, Eeklo, Eke, Ertvelde, Evergem, Gottem, Grammene, Hansbeke, Kaprijke, Kluizen, Knesselare, Landegem, Lembeke, Lotenhulle, Lovendegem, Maldegem, Meigem, Merendree, Middelburg, Nazareth, Nevele, Oosteeklo, Oostwinkel, Petegem-aan-de-Leie, Poeke, Poesele, Ronsele, Sint-Laureins, Sint-Margriete, Sint-Martens-Leerne, Sleidinge, Ursel, Vinderhoute, Vinkt, Vosselare, Waarschoot, Waterland-Oudeman, Watervliet, Wontergem, Zeveren, Zomergem. De volgende parochies hebben geen index en konden niet doorzocht worden: Bachte-Maria-Leerne, Bassevelde en Sint-Jan-in-Eremo.
Ook in de staten van goed van het Land van de Woestijne worden ze niet vermeld. Er werd gezocht op de naamvarianten Meere, Meire en Merre.
__________
De zoektocht duurde tot 2022, wanneer Erik Meire een passend huwelijk vond in 1698 in Gent.
Daar vinden we in de parochie Sint-Michael-Zuid op 20.05.1698, het huwelijk van Judocus Meere en Maria Allet (getuigen Fredericus Fadre en Martinus Plarsaert). Vanaf 1691 in Aalter heten onze voorouders echter Judocus Meire en Maria Hallet. Mogen we de familienamen 'Meire' en 'Hallet' dan gelijkstellen aan respectievelijk 'Meere' en 'Allet' ?? Zeer zeker.
- Hun ondertrouw was één week vroeger op 13.05.1698 en daar heet Judocus 'Meire'. Net als het huwelijk was die ondertrouw in de parochie Sint-Michael, maar hij staat genoteerd in de registers van Sint-Salvator. De reden is dat Judocus uit de parochie Sint-Salvator afkomstig is en Maria is van de parochie Sint-Michael, zoals blijkt uit beide akten. De pastoor Sint-Salvator schrijft voor de bruidegom Judocus 'Meire'. De pastoor van Sint-Michael schrijft Judocus 'Meere'. Beide vormen worden dus dooreen gebruikt.
- Dat 'Allet' in een andere gemeente (Aalter) geschreven wordt als 'Hallet' is een klassieker. Er zijn meer dan voldoende voorbeelden (neem bv. Ockier en Hocquier, enz...).
__________
Zijn we nu zeker dat deze Judocus en Maria onze voorouders zijn, die verhuisden van Gent naar Aalter? De chronologie klopt perfect.
Deze Judocus en Maria hadden 9,5 maanden na hun huwelijk één kind in Gent. Die eerste dochter, Susanna Monica Meire, werd er geboren en gedoopt op 07.03.1699 in de parochie Sint-Salvator. Hierna is er in de registers géén geboorte meer te vinden. Het gezin is verdwenen. De chronologie past dus perfect. Judocus is geboren omstreeks 1673 (leeftijd van 80 jaar uit zijn overlijdensakte van 1753). Gehuwd in 1698 op de meest typische huwelijksleeftijd, d.w.z. 25 jaar. Onmiddellijk een eerste kind in 1699 in Gent. Volgende kinderen vanaf 1701 in Aalter.
- 1699 in Gent: °Susanna Monica Meire (de moeder is Elet !!!!), peter Joannes Elet, meter Susanna Vandercaellie. Overleden in Gent op 04.04.1699, 1 maand oud.
- 1701 in Aalter: °Joannes Meire (de moeder is Hallet), peter Joannes Declerck, meter Francisca Sallie.
- 1703 in Aalter: °Petrus Meire (de moeder is Hallet), peter Petrus Langcraerdt, meter Anna Declerck.
- 1706 in Aalter: °Isabella Theresia Merre (de moeder is Hallet), peter Marinus Biccoye, meter Maria Frans.
- 1711 in Aalter: °Anna Maria Merre (de moeder is Allet !!!!), peter Guilielmus Declerck, meter Catharina Vandenhecke.
Indien Susanna Meire overleden was in Aalter, zou ze de sleutelfiguur geweest zijn om de link te leggen van Aalter naar Gent. Helaas is ze overleden in Gent.
Ook de leeftijd van Maria Hallet bij haar overlijden zou een extra element geweest zijn, maar die is niet vermeld.
Hierdoor hebben als bewijs alleen de chronologie. Dat is niet voldoende.
__________
Met de kennis van hierboven gaan we op zoek naar de geboorte van Judocus-uit-Gent omstreeks 1673 in de parochie Sint-Salvator.
In het register van de doopakten is er in de jaren voor en na 1673 één en slechts één doopsel van een Judocus 'Meere'. Hij is geboren en gedoopt op 03.02.1673, zoon van Simon Meere en Anna Declercq, peter Judocus Cardon, meter Anna Declercq. Dit geboortejaar in Gent, klopt perfect met Judocus' leeftijd bij overlijden in Aalter. Maar dat de chronologie perfect past, wisten we al.
Nieuw element is, dat zowel de moeder als de meter van Judocus, Anna Declercq heten. In 1703, in Aalter, is de meter eveneens Anna Declerck !! (de peters in 1701 en 1711 in Aalter zijn trouwens ook Declerck)
Is het in Gent en in Aalter dezelfde Anna Declerck/q?? Zowel de voornaam 'Anna' als de familienaam 'Declerck/q' zijn courante namen. Daarom houden we het bij 99% zekerheid, maar geen 100%. De familie Declerck/q zou nog uitgespit moeten worden.
N.B.1 - Voor de volledigheid: Judocus-Meere-uit-Gent is niet overleden in Gent-Sint-Salvator.
N.B.2 - Simon Meere moet overleden zijn vóór 1698, anders zou hij huwelijksgetuige en/of peter geweest zijn. De begrafenisakten van Sint-Salvator pas beginnen in 1685. Tussen 1685 en 1740 staat hij niet in het register. Dus moet hij overleden zijn in Gent vóór 1685 (voor de volledigheid hebben we toch gecheckt dat hij niet overleden is in Aalter).
__________
Als de afkomst van Judocus Meere, fs Simon uit Gent correct is, kunnen we 3 generaties verder opklimmen.
Simon Merre jr.
Zoon van Cornelis Merre en Maria Ramont.
Geboren op 30.12.1639 (gedoopt op 01.01.1640) in Gent-Sint-Salvator, peter Simon Pachtebeke, meter Francisca Leysens.
Gehuwd op 29.04.1667 met Anna Declerck in Gent-Sint-Michael-Noord.
Cornelis Meere
Zoon van Simon Meere sr. en Alberta Salmes (??).
Geboren op 08.11.1609 in Gent-Sint-Salvator, peter Cornelis Terlinck, meter Caterina Meere.
Gehuwd op 19.01.1636 (sponsalia 01.01.1636) in Gent-Sint-Salvator met Maria Ramont, getuigen Livinus Mere en Jacobus Ramont.
Simon Meere sr.
Geboren ca. 1579 (een generatie is gemiddeld 30 jaar).
Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.947 personen (individuals, personnes) d.d. 1 december 2024 - site: http://lanssens.be