Volgens de overlevering werd Henri in de volksmond "Bakker Benoot" genoemd. Een zoveelste aanduiding dat de familienamen 'Denoo' en 'Benoo(t)' al van in de jaren 1600 dooreen gebruikt werden.
Henri en Eudalie woonden in het centrum van Ruddervoorde in de wijk Sijslo (1894). Hij was bakker, terwijl Eudalie zich meer ontfermde over het café-duivenlokaal. Dochter Martha deed daarbij alle administratie en controles die de duivensport met zich meebracht. Hedwige Maes vertelt dat Henri een bijzonder streng persoon was. Aan tafel met de tien kinderen moest het muisstil zijn [Een karaktertrek die blijkbaar erfelijk was].
Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak zou de oudste zoon Achiel opgeroepen worden naar het leger. Achiel was echter niet gezond, hij leed aan een soort bloedziekte, die in die tijd behandeld werd met bloedzuigers. Daarom was het Arthur die gegaan is. Hij diende meer dan vier jaar en sneuvelde drie weken voor de wapenstilstand op een dramatische manier, zie tekst bij Arthur.
Henri Denoo overleed op 52-jarige leeftijd en Eudalie 2 jaar daarna op 51 jaar. Op dat moment in 1920 waren nog acht kinderen thuis tussen de 11 en 29 jaar oud (Arthur was gesneuveld en Maria was pas getrouwd). Die acht zorgden min of meer voor elkaar. Zo zorgde Jules voor zijn jongere zus Alice. Martha zorgde voor haar oudste ziekelijke broer Achiel.
In de archieven van het vredegerecht van Torhout vinden we nog een leuke anekdote. Kleine zelfstandigen zoals de bakker, de melkboer, ... brachten hun koopwaar aan huis. Voor hen was een paard veel te groot, zij gebruikten een kleine kar die getrokken werd door één of twee honden. Ook Henri werkte met een hondenspan, want op 25 augustus 1897 smeerde de gendarmerie van Torhout hem een p.v. aan, voor volgende inbreuken: «Chiens non muselés et ne pas avoir marché à la tête de son attelage à l'approcher de chevaux montés». Zijn honden (meervoud, dus een tweespan) waren niet gemuilkorfd. Blijkbaar was er ook een verplichting om vóór uw honden te gaan wandelen bij het naderen van bereden paarden (om ze niet bang te maken waardoor ze op hol zouden slaan). Waarschijnlijk was hij een paar gendarmes te paard tegengekomen, en had hij de honden niet direct afgeschermd. In het vonnis van de politierechter lezen we dat Henri eerder nog nooit iets mispeuterd had, en hij kreeg een voorwaardelijke boete van 15 frank.
Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.928 personen (individuals, personnes) d.d. 20 oktober 2024 - site: http://lanssens.be