Hoe kennen we het bestaan van Jacobus (°~1615) en zijn oudere broer Joannes (°~1613)?
-> Jacobus wordt vermeld in de 'Status Animarum' van pastoor Van Bracke in Pittem, in de jaren 1600: «jaques denoo fs carles»
-> Bij de geboorte van zijn zoon Carolus in 1643 heet Jacobus 'Denoë', en de peter is Joannes Denoë. Joannes Denoë én Carolus Denoo zijn dus vader, broer of oom van Jacobus. In die periode was de familienaam Denoo totaal nieuw in onze streek. Er was zeker geen andere Carolus dan onze stamvader Charles Donou. Joannes en Jacobus zijn dus broers, waarvan de doopakte onvindbaar is.
-> Bij de geboorte van zijn dochter Maria in 1645 te Lichtervelde heet Jacobus 'Denoo', en de meter is 'Joanna, vrouw van Carolus Denoo'. De pastoor van Lichtervelde heeft zich vergist: de vrouw van Carolus uit Pittem heette niet Joanna, maar Maria. Ze is enkele maanden na haar meterschap overleden. Bovendien schiep hij nog verwarring tussen 'Denoo' en 'Denoë'. Ook de familienaam van de vrouw van Jacobus is niet standvastig. Joanna heette in 1643 'Terreyer' en in 1645 'Terrier'. Terzijde: de Zwevezeelse pastoor was nog erger: die verwarde 'Denoo' en 'Benoo'.
Laten we nog even terugkeren naar de geboorte van de zoon Carolus in 1643. Zijn meter is Petronella Schynckel. De familienaam '(De) Schynckel' vinden we einde 1500 - begin 1600 in Menen (1575) en in Aalbeke (1650) {Klapper op de Parckemijnen Index, R. Vancraeynest, 1976}. De naam 'Schinckelle' is begin 1600 een familie in het Veurnse met oude wortels in Brugge.
Tot slot nog dit: in 1645 vond er te Lichtervelde een wapenschouwing plaats. Alle 'weerbare mannen' worden opgesomd met het wapen dat ze bezaten. Jacob Denoo was gewapend met een 'roer' (primitief geweer met een lont en kogels van lood) en een 'capper' (vermoedelijk een hakwapen).
Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.928 personen (individuals, personnes) d.d. 20 oktober 2024 - site: http://lanssens.be