NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Willibrord ('Guillermo') Jozef Amandus DENAUX


Willibrord is gekend als 'Guillermo'. Hij is priester gewijd en was eerst leraar in het college van Izegem. In 1970 trok hij naar El Salvador als missionaris. In 1977 is hij uitgetreden om te huwen met een Salvadoraanse. Hij werkte bij 'Max Havelaar', een organisatie die eerlijke producten promoot. El Salvador (Spaans = de verlosser - Officieel: República de El Salvador) is een republiek in Midden-Amerika, 21.041 km2 groot, met ca. 6 miljoen inwoners. De hoofdstad is San Salvador.

Toen Willibrord zich in de jaren '70 engageerde was het grondbezit zeer ongelijk verdeeld: 80% van de plattelandsbevolking beschikte over ca. 11% van de landbouwgrond, terwijl 0,4% van de landeigenaren 38% van de grond bezat. Dit leidde tot verscherping van de sociale tegenstellingen, wat in de jaren tachtig uitbarstte in een bloedige burgeroorlog, die ca. 75.000 levens kostte.

Eerst was er in 1970 de beruchte 'voetbaloorlog'. In juni werden er tussen Honduras en El Salvador selectiewedstrijden gehouden voor het wereldkampioenschap voetbal. De eerste wedstrijd werd gewonnen door Honduras, maar de tweede door El Salvador. Dit had tot gevolg dat er agressie ontstond jegens de Salvadoranen in Honduras. Uiteindelijk viel het Salvadoraanse leger Honduras binnen om hun landgenoten te beschermen (... die in eerste instantie vanwege de regering in El Salvador gevlucht waren !!). De 'voetbaloorlog' werd pas gestaakt na 6 dagen en 2.000 doden.

Later ging een deel van de oppositie van El Salvador in gewapend verzet na fraude bij de presidentsverkiezingen van 1972 en 1977. De regimes van kolonel Molina (1972-1977) en generaal Romero (1977-1979) onderdrukten alle vormen van legale en illegale oppositie met behulp van paramilitaire doodseskaders. Ook het progressieve deel van de invloedrijke Rooms-Katholieke Kerk werd vervolgd. Op 23 maart 1980 werd aartsbisschop Oscar Arnulfo Romero door een extreem-rechts doodseskader vermoord.

Met steun van de Verenigde Staten pleegden legerofficieren in oktober 1979 een staatsgreep, waarna de christen-democraat José Napoléon Duarte einde 1980 tot president aangesteld werd. Duarte kon geen eind maken aan de systematische schendingen van de mensenrechten, zowel door de militairen, als door de guerrillabeweging FMLN. Daarom werden de presidentsverkiezingen van 1989 gewonnen door de extreem rechtse Alfredo Cristiani. Van de regen in de drop: ook hij kon geen einde maken aan de burgeroorlog, en bovendien nam de vervolging van de oppositie, de vakbondsleden, en de hulporganisaties weer toe. Zo werden in november 1989 zes jezuïetenpriesters vermoord. Pas op 16 januari 1992, na 20 jaar en 75.000 doden, werd onder grote buitenlandse druk het vredesakkoord van Chapultepec ondertekend, en leverden de FMLN-guerrillastrijdens hun wapens in.

Willibrord heeft deze schokkende gebeurtenissen van zeer nabij meegemaakt. Hij is in februari 1977 aan de dood ontsnapt toen hij zelf door de doodseskaders ontvoerd werd. Hij werd gered doordat de nummerplaat van de ontvoerders door getuigen kon genoteerd worden. Het was een wagen van de Nationale Garde. Onmiddellijk werd het thuisland verwittigd. Dankzij een interventie van ex-premier en toen minister van Buitenlandse Betrekkingen, Leo Tindemans, werd Willibrord niet als al die andere slachtoffers vermoord, maar hij werd zonder uitleg over de grens gezet. In de jaren na zijn ontvoering en uitwijzing werkte hij in Nederland, maar later is hij toch kunnen terugkeren naar El Salvador. Nu wonen hij en Rosa in België.


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.928 personen (individuals, personnes) d.d. 20 oktober 2024 - site: http://lanssens.be