Bakkerij Tyteca werd in 1919 opgericht door Isidoor Tyteca en Adrienna Madelein, de latere schoonouders van Agnes Denoo, die zich dat jaar in Koksijde kwamen vestigen. De bakkerij was toen ook al in Koksijde-Dorp, maar pas 3 jaar later, in 1922, verhuisden ze naar de Zeelaan, recht tegenover de huidige bakkerij. In 1930 verhuisden ze aan de overkant naar de Zeelaan 22, waar de bakkerij vandaag nog steeds is.
In de loop der jaren werd het bakkersgeslacht Tyteca in de gemeente echt een begrip. Vooral de bakkerij op de hoek van de Zeelaan en Houtsaegerlaan werd één van de best gekende bakkerij - en banketzaken aan de Westkust. In de tijd van stichter-vader Isidoor, altijd even druk in de weer, was het vooral tijdens de seizoenmaanden bijzonder druk, maar Isidoor en Adrienne waren telkens goed omringd door gedreven personeelsleden. In de Houtsaegerlaan hadden ze zelfs een kleine woning ter beschikking van het personeel. In de bakkerij kwam men vaak handen, maar ook brood en patisserie te kort om iedereen te bedienen. Van de personeelsleden was de legendarische bakkersgast Valère Driesse het langst in dienst. Net als zijn 'bazin' Adrienne was hij afkomstig van Pervijze. Moeder Adrienne, klein van stuk, had nog een drukker bestaan. Ze bediende de klanten in de winkel die ook nog een kruidenierszaak omvatte, deed de boekhouding en zorgde voor de opvoeding van de kinderen.
Isidoor & Adrienne hadden 4 kinderen die allemaal een eigen bakkerij begonnen:
- André Tyteca & Marie-Louise Desodt openden in 1944 Bakkerij Tyteca in De Panne, eerst in de Oosthoek, later in het centrum.
- Fernand Tyteca & Cecile Lava openden in 1952 Bakkerij Tyteca-Lava in Koksijde-Bad. Fernand overleed vroeg aan een slepende ziekte.
- Marie-José Tyteca & Felix Pareyn openden in 1958 Bakkerij Pareyn-Tyteca in de strandlaan te St.-Idesbald.
- Jozef Tyteca & Agnes Denoo namen in 1958 de ouderlijke bakkerij Tyteca over.
De plannen van dochter Marie-José om samen met haar man Felix Parreyn een bakkerij te stichten in Sint-Idesbald, werden even gedwarsboomd door het plotse overlijden van Isidoor op 26 augustus 1953. Voor Felix, die hielp in de bakkerij in Koksijde-dorp, zorgde dit voor een koerswijziging. Joseph, de vierde en jongste zoon bij het geslacht Tyteca was met zijn 19 jaar nog te jong om de bakkerij samen met z'n moeder Adrienna Madelein te runnen, en als enige dochter was Marie-José zowat zedelijk verplicht haar moeder te helpen en in haar verdriet te ondersteunen. Na zijn huwelijk in 1958 met Agnes Denoo, werd de bakkerij toch overgenomen door Joseph. In ditzelfde jaar konden Felix en Marie-José de stap zetten naar hun bakkerij in Sint Idesbald.
«In de bijna 30 jaar dat wij de bakkerij - en banketzaak runden, is er heel wat gebeurd», vertelde Agnès Denoo, weduwe van Joseph Tyteca. «Het gebouw op de hoek van de Zeelaan werd volledig verbouwd en voorzien van appartementen. De kruidenierswinkel lieten we varen en we maakten ruimte voor een tearoom. In 1975 volgde nog een verdere uitbreiding en vernieuwing van de werkplaatsen langs de Houtsaegerlaan. De tearoom doekten we op en boden nog een groter assortiment gebak aan. In 1987 werd de zaak overgenomen door Luc Tyteca, en in 2008 overgedragen aan zijn broer Carl Tyteca.»
Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.947 personen (individuals, personnes) d.d. 1 december 2024 - site: http://lanssens.be