Gerardus - in de omgang Geeraert - is de oudste teruggevonden stamvader van onze familie Vermeire. Hij huwde in Assebroek, de woonplaats van zijn echtgenote. Het gezin woonde eerst 9 jaar in Oedelem, maar vanaf 1671 vestigden ze zich definitief in Assebroek waar Gerardus landbouwer was. We schatten zijn geboorte omstreeks 1637 omdat 25 jaar - de leeftijd waarop men volwassen werd - een courante leeftijd was bij het huwelijk in die tijd. Helaas kennen we de leeftijd uit zijn overlijdensakte niet, omdat de overlijdens van Assebroek slechts bewaard zijn vanaf 1720.
Een mogelijke afkomst van Gerardus is Brugge. Daar vinden we de geboorte van een Gerardus Vermerre op 30.12.1638, zoon van Judocus ex 'Rousele' (Ruiselede?) x Catharina Tistelaere. Helaas is er geen aanknopingspunt van peters, meters of getuigen, om te dienen als bewijs.
Ook in St-Eloois-Vijve vinden we een kandidaat: Gerardus Vermeere (geboren op 22.06.1642, vader Haugericus, moeder Maria Ligneer) maar dat is ver van onze streek, en ook hier geven de peters en meters geen aanknoping.
Naast Brugge en St-Eloois-Vijve is er een meer aanneembare hypothese. Gerardus kan uit Oost-Vlaanderen gekomen zijn. In de jaren 1600 zijn de namen 'Vermeire' - maar ook 'Meire' - in grote aantallen aanwezig, o.m. in de Oost-Vlaamse gemeenten Aalter en Ursel. Hier kan nog extra onderzoek gebeuren. We zien ook hoe de familie generatie na generatie in één- en dezelfde richting verhuist: van Oost-Vlaanderen (?) naar Oedelem, naar Assebroek, dan naar St-Kruis, verder naar Koolkerke en later naar Vlissegem, ... dus telkens verder in de richting van de huidige polders, de vruchtbare gebieden die na de Middeleeuwen gewonnen werden op de zee.
De oorsprong van de familienaam 'Vermeire' stamt volgens pastoor Jozef Vandenbroucke (1959) uit het Friese woord 'Meersta' ('bij het meer').
Andere geschiedkundigen verwijzen echter doodgewoon naar de Oost-Vlaamse gemeentenamen 'Mere', 'Overmere' en 'Meerdonk', maar vooral toch naar de beek 'De Meire' die het oosten van de gemeente Landegem doorkruist. Omstreeks 1400 bestond ook een omwalde hoeve 'Ter Meire' in het Oost-Vlaamse Bazel.
Hiermee wil ik de Friese hypothese niet verwerpen: net zoals mijn eigen naam 'Lans(s)ens' afzonderlijk ontstaan is zowel in West-Vlaanderen als in Scandinavië, zal ook de familienaam (Ver)meire op meerdere plaatsen haar oorsprong kennen.
Gerardus' vrouw Laurentia is geboren in Assebroek als 'Potti', maar wordt ook genoemd Poti, Potty, Petty, Peti, Petit, Pettit en Petyt. Net als bij Gerardus, kan haar overlijden niet teruggevonden worden wegens het ontbreken van de akten van Assebroek.
Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.928 personen (individuals, personnes) d.d. 20 oktober 2024 - site: http://lanssens.be