Web Analytics

Vlag Portugal

Paul Lanssens website

PORTUGAL
MET REISAGENTSCHAP 'DE BLAUWE VOGEL'

21-28 september 2019


 

RONDREIS  CENTRAAL  PORTUGAL

 

Accomodatie

 

Touroperator: De Blauwe Vogel

Hotel: Sweet Atlantic **** in Figuera da Foz, op de zeedijk met mooie ruime kamers en zeezicht.

Formule: volpension met inbegrip van dranken bij het eten. Er is dus 2x per dag een warme maaltijd: ’s middags op verplaatsing en ’s avonds in het hotel. Ook het eenvoudige buffetontbijt is in het hotel.

Begeleidster voor gans de reis: Gracinda Oliviera, een zeer goede Portugese-Nederlandstalige gids, onderlegd in geschiedenis en geroutineerd in het managen van een groep.

Het gebruik van een zender + ontvangers met oortjes zorgt voor een zeer grote meerwaarde. Gracinda kan al wandelend veel meer uitleg verschaffen en we moeten niet staan drummen om haar.

Het weer: regen op 21 en op 24 september. De andere dagen schijnt de zon bij 22 à 25 graden.

 

 

Zaterdag 21 september 2019: vlucht Zaventem-Porto en busreis Porto-Aveiro-FigueraDaFoz.

 

Aveiro heet het Venetië van Portugal omdat er toeristische rondvaarten zijn in Moliceiros (Venetiaanse gondola’s). Op de gevel van de kerk Igreja da Misericórdia  maken we kennis met de blauw-witte tegeltjes, die we overal op de Portugese monumenten zullen terugvinden. We logeren gans de week in Figuera da Foz. Van hieruit gebeuren elke dag de bezoeken per bus. Figuera heeft het breedste zandstrand van Portugal (500 m), maar in dit seizoen is er niets te beleven.


Aveiro

Zondag 22 september 2019: Batalha-Fatima-Alcobaça.

 

Batalha heeft een enorm domincanerklooster + kerk uit 1388, beschermd als Unesco werelderfgoed. Gans het complex is voorzien van fijne en zeer overvloedige ornamenten in zandsteen. De gotische kerk heeft een indrukwekkend hoog middenschip. Het klooster bezit 2 kloostergangen. In de kapittelzaal is het graf van de Portugese Onbekende Soldaat uit WO-I. Er liggen 2 onbekende gesneuvelde militairen, waarvan één overgebracht werd van aan de IJzer. Elk uur is er wisseling van de wacht.

Tenslotte bezoeken we de Capelas Imperfeitas, een onvoltooide zaal, die nog een koepeldak had moeten krijgen. Het dak werd nooit gebouwd want de latere koningen, die de bouw moesten afwerken, waren niet meer geïnteresseerd in Batalha.

 

Fátima is een wereldbekend bedevaartsoord, samen met Lourdes in Frankrijk en Santiago de Compostela in Spanje. Op 13 mei 1917 verscheen Onze Lieve Vrouw aan 3 kinderen: Lucia, Francisco en Jacinta. Alleen Lucia kon spreken met O.L.V. en alleen zíj hoorde ‘de drie geheimen van Fátima’. O.L.V. beloofde aan de kinderen om daarna nog 4x te verschijnen, telkens op de 13de van de maand. Op 13 oktober 1917 waren de kinderen in het gezelschap van 70.000 pelgrims die een soort lichtschijnsel zagen. Na de erkenning van de verschijning, werd eerst een eenvoudige kapel gebouwd, daarna een eerste relatief kleine basiliek en vrij recent een tweede zeer grote basiliek. Tussen beide basilieken ligt een enorm pelgrimsplein. De kapel staat op de plaats van de verschijningen en is intussen overkapt. Nabij de kapel worden ontelbare kaarsen geofferd in een grote oven met rookafzuiging. De pelgrims schuiven aan in een lange rij (sommigen op de knieën) en gooien hun offerkaars op haar geheel in de oven. De kaarsen worden dus niet aangestoken zoals bv. in Lourdes, maar ecologisch opgestookt.

Francisco en Jacinta overleden als kind. Lucia ging in het klooster en overleed op 97-jarige leeftijd in 2005. Ze werden alle drie begraven vooraan in de oude basiliek.

Paus Joannes Paulus-II was zeer verbonden met O.L.V. van Fátima. Hij kwam er 3x op bezoek. Hij liet één van de vier kogels die hem verwond hadden bij de aanslag van 13 mei 1981, verwerken in de kroon van het Mariabeeld op de plaats van de verschijning.

 

Alcobaça is de stad van 2 rivieren, Alcoa en Baça. De stad is ook bekend voor haar zoetigheden, gemaakt van eigeel en suiker. Ons reisdoel is echter de Cisterciënzerabdij Mosteiro de Alcobaça uit 1153, die erkend is als Unesco werelderfgoed, met de grootste kerk van gans Portugal. Gracinda vertelt vooraf op de bus wel een uur over Pedro (een kroonprins) en Inês de Castro (een hofdame, zijn geliefde), die in de kerk allebei een prachtige sarcofaag hebben. De Koning moest niets weten van de relatie van zijn zoon Pedro met een hofdame en hij liet Inês vermoorden door 3 medewerkers. Toen Pedro-I later zelf Koning werd, liet hij twee van de moordenaars aanhouden (de 3de kon ontsnappen). Eigenhandig heeft hij het hart uit hun lichaam gerukt en opgegeten – rauw!!


Fátima

Maandag 23 september 2019 Porto.

 

Porto aan de Dourorivier, is de 2de grootste stad van Portugal en de grootste stad van het noorden. Er is enige rivaliteit tussen Noord (Porto met de meeste industrie) en Zuid (Lissabon).

 

Porto heeft 6 tolvrije bruggen over de rio Duoro. De oudste brug uit 1877 is een ontwerp van Gustave Eiffel. Een gelijkaardige latere brug werd gebouwd door een Belgische firma uit Willebroek. We doen een boottocht op de Duoro en varen van de eerste tot de zesde brug.

 

Wandeling via de grote winkelstraat, door de oude stad, tot het uiteinde van de Av. dos Alliados met de betegelde kerk Igreja de Santo Ildefonso, het stadhuis, de beurs, het station en het ruiterstandbeeld van Peter-I en Peter-IV. Pedro was tegelijk Keizer Peter-I van Brazilië én Koning Peter-IV van Portugal. Na zijn overlijden werd zijn hart uitgehaald en begraven in Portugal, terwijl zijn lichaam gebalsemd werd en begraven is in Brazilië.

 

In Porto wordt de wereldbekende portwijn gemaakt. De druiven groeien op de hellingen van de Douro, 100 km stroomopwaarts. Met de druiven wordt eerst wijn gemaakt op de klassieke manier door fermentatie. Dan wordt het gistingsproces afgebroken door toevoeging van Aguardente, een brandy met 78% alcohol zonder kleur of smaak, die gedestilleerd wordt uit de druivenschillen. Door het voortijdig beëindigen van de gisting blijven er suikers over (dit geeft de zoete smaak) en door de brandy wordt het alcoholgehalte verhoogd tot 19 à 20%. De rijping gebeurt op eiken vaten. Kwaliteit en prijs worden bepaald door de grootte van het vat (kleine vaten geven meer smaak maar zijn duurder per liter) en de rijpingstijd (tot 100 jaar is mogelijk). Zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Port_(wijn).

We bezoeken de vroegere kelder van Cálem in Vila Nova de Gaia (de productie van Cálem is tegenwoordig gecentraliseerd elders)..


Porto Porto

Dinsdag 24 september 2019: Obidos-Bombarral-Nazaré.

 

Obidos is een middeleeuws stadje met oude vestingsmuren. Het is bekend voor zijn kersenlikeur (Ginginha) en in de kleine oude huisjes zijn toeristenwinkeltjes.

 

In Bombarral bevindt zich het wijngoed Quinta do Sanguinhal waar we deelnemen aan een proeverij met uitleg.

 

Nazaré heeft een mooi strand en bestaat uit een stadsdeel beneden en een stadsdeel boven (Sitio) dat we bereiken met een funicular-kabelbaan. Hier een prachtig panorama en toeristenwinkeltjes.

 

 

Woensdag 25 september 2019: Lissabon (2x 200 km = 5 uren bus).

 

Lissabon werd volledig verwoest door de aardbeving met brand en tsunami in de voormiddag van 1 november 1755. Wanneer we spreken over de ‘oude stad’ gaat dus het over het stadsdeel dat in de 2de helft van de 18de eeuw heropgebouwd werd.

Eerst bezoeken we de prestigieuze moderne stadswijk Belém. Het monument Padrao dos Descobinentos herinnert aan de Portugese zeevaartontdekkingen. We denken bv. aan de ex-kolonie Brazilië, waar het Portugees de officiële taal is en aan Vasco da Gama die in 1498 de doorsteek naar India ontdekte. Het valt op hoe er in Portugal (en in andere landen) fier teruggeblikt wordt op de koloniale periode, terwijl in België journalisten en linkse politici onze ontwikkeling van Congo in een negatief daglicht trachten te stellen.

 

Verder lopen we langs de Torre de Belém en in de verte zien we het standbeeld Cristo Rei  en de Ponte 25 de Abril (de Anjerrevolutie was op 25 april 1974). Tenslotte aanschuiven om de prachtige kerk van de abdij Mosteiro dos Jerónimos te bezoeken, met o.m. het graf van Vasco da Gama.

 

Na de middag bewandelen we de ‘oude’ stad vanaf het grote plein Praça Dom Pedro IV langs de Elevador de Santa Justa (een oude stadslift) en oude winkeltjes tot de Avenida da Liberdade.


Lissabon Lissabon

Donderdag 26 september 2019: Coimbra, de universiteitsstad.

 

In de 12de en de 13de eeuw was Coimbra de hoofdstad van Portugal. Sinds 1537 is er de grootste universiteit van het land gevestigd. Universiteitsstudenten tonen hun ‘status’ door zich te kleden in een ‘capa e batina’ (een zwarte toga met cape, die doet denken aan Harry Potter), met versierselen in de kleur van hun faculteit (bv. voor geneeskunde is dit rood).

We krijgen een exclusief bezoek aan de vroegere universiteitsbibliotheek Joanina die nu een museum is. Ze is niet te vergelijken met de bibliotheek van Leuven uit mijn studententijd. Het is er te donker om teksten te lezen en veel boekenschappen zijn leeg. Bovendien vertelt Gracinda dat er vleermuizen wonen die zich ’s nachts voeden met de schadelijke insecten zoals boekenwormen. De exclusiviteit van ons bezoek wordt versterkt door een absoluut verbod om te fotograferen. De foto hieronder had ik dan ook niet mogen nemen. Hij is dus inderdaad exclusief.


Coimbra

Vrijdag 27 september 2019: Sintra (2x 230 km = 6 uur bus).

 

Vandaag 10 ½ uur op verplaatsing om één van beide paleizen van Sintra te bezoeken. We rijden ook naar het meest westelijke punt van het Europese vasteland, Cabo da Roca, maar dat bezoek tel ik niet mee. Zoals voorspelbaar, zijn daar alleen toeristen die naar elkaar en naar een plakkaat komen kijken.

 

Het paleis Paço Real ligt in het centrum van Sintra en is Unesco werelderfgoed. Het is meest herkenbaar aan twee enorme konische schouwen, die deel uitmaken van de keuken. Veel muren zijn bekleed met mooie oude mozaïeken. Op het plafond van de zaal Sala dos Cisnes zijn 27 zwanen geschilderd (cisne = zwaan). Ze verwijzen naar de levende zwaan die Filips de Goede in 1428 vanuit Brugge als geschenk opstuurde, toen hij een oogje had op Isabella van Portugal. Op het plafond van de zaal Sala das Pegas staan 136 eksters (pega = ekster). Dit is een grap van de koning die wou spotten met zijn 136 roddelende hofdames. Tenslotte is er de zaal Sala dos Brasões (wapenschildzaal).

 

 

Op de heuvels boven Sintra ligt een tweede paleis Palaçio Nacional uit de 19de eeuw, maar de tijd ontbrak voor een bezoek.


Sintra

Zaterdag 28 september 2019: terugvlucht Porto-Zaventem.

Tijdens de busrit naar de luchthaven komt Gracinda van iedereen individueel afscheid nemen. In de hall van de luchthaven blijft ze bij ons tot iedereen ingecheckt is. Een heel betrokken gids!

 

 

Besluit

Deze reis is een aanrader door de perfecte begeleiding, het interessante programma dat rustig afgewerkt wordt, het zeer goede hotel, de comfortabele bus en het overvloedige eten met dranken inbegrepen. Doordat we gans de week in hetzelfde hotel verblijven is de rondreis veel comfortabeler, maar anderzijds zit je natuurlijk meer uren op de bus. Twee hotels ipv. één kan een alternatief zijn.