NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Adrianus LAMPSENS


Huwelijksgetuige bij het eerste huwelijk is Adrianus Lanssens. Aangezien de bruidegom zelf Adrianus heet, is zo'n getuige normaliter zijn vader. Tweede huwelijksgetuige is Judocus Cuyssche. Dit wijst recht naar Zwevezele. Dezelfde Judocus 'Decuyssche' is er peter in 1670 van Judoca Lanssens.
Het eerste kind - Jacoba Lanssens, met Jacoba Ardenois - heeft als meter: Maria Cuyssche. Hierbij wordt de vader genoemd: "Adrianus junior".
Eerste conclusie: deze Adrianus Lanssens is de zoon van Adrianus Lanssens X Maria Decuyssche uit Zwevezele. De leeftijd van Adrianus bij zijn huwelijk klopt perfect met wat mag verwacht worden: 25 jaar.

Het vierde kind - Veronica Lampsens, het eerste met Maria Moerkercke - wordt geboren 2 jaar nadat Jacoba Ardenois overleden is in het kinderbed. Het heeft als peter: Jacobus Lampsens. Een broer van Adrianus is inderdaad Jacobus.
Het zesde kind - Judoca Lampsens, het derde met Maria Moerkercke - heeft als meter: Maria Lampsens. Een zus van Adrianus heet inderdaad Maria.
Tweede conclusie: het is diezelfde Adrianus, die hertrouwde met Maria Moerkercke.

Het tiende kind - Jacobus-Albertus, het tweede met Joanna Ketele/Ketels - heeft als meter Jacoba Lanssens. Het volgende kind - Joannes - heeft als meter Veronica Lanssens (= een eerder zeldzame voornaam). Twee oudere halfzussen zijn inderdaad Jacoba en Veronica.
Derde conclusie: onze Adrianus huwde een derde maal met Joanna Ketele/Ketels.

Het overlijden van Adrianus is niet 100 % zeker: 2 maanden na dit overlijden is er immers nog een kind van hem geboren. De pastoor schrijft bij het doopsel geen vermelding ("posthumus") dat de vader overleden zou zijn. Dit twaalfde kind uit drie huwelijken werd naar zijn vader genoemd. Meteen hebben we 3 opeenvolgende generaties met de naam Adrianus.

Adrianus' derde vrouw Joanna Ketele, was 18 jaar jonger dan hemzelf. Bij haar geboorte heet ze 'Ketele', maar ze ging door het leven als 'Ketels'. Joanna zou kunnen overleden zijn te Ruddervoorde op zondag 25 september 1712. Doordat de pastoor geen enkele bijzonderheid vermeldt, is hierover geen zekerheid. Als de overlijdensdatum klopt, is Joanna gestorven 4 maanden na Adrianus.

Adrianus kocht op 20.07.1693 het buitenpoorterschap van Kortrijk in Zwevezele (boek: "De Buitenpoorters van Kortrijk") en hield dit tot 1732. Plattelandsbewoners werden buitenpoorter van een grote stad (Kortrijk, Brugge, ...) omdat dit hen bepaalde voordelen bood van sociaal-economische, juridische en politieke aard. Zo konden ondermeer de lokale Heren geen aanspraak meer maken op het beste stuk van hun nalatenschap. Het beheer van de weesgoederen gebeurde door de stadsschepenen en niet door de lokale bestuurders. Verder verkregen buitenpoorters het recht om bepaalde beroepen of ambten uit te oefenen. Er was ook vrijstelling van bepaalde belastingen. De buitenpoorters moesten wel het poorterschap kopen (in Kortrijk kostte dat 3 ponden parisis) en een klein jaarlijks 'abonnementsgeld' betalen (in dit geval 3 stuivers). Een stad hechtte veel belang aan een hoog aantal buitenpoorters omdat daaruit haar uitstraling en invloed bleek. De buitenpoorterij van Kortrijk was wellicht de omvangrijkste van Vlaanderen. Het valt trouwens op dat Zwevezele bij Kortrijk hoort en niet bij het nabijere Brugge.


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.814 personen (individuals, personnes) d.d. 14 februari 2024 - site: http://lanssens.be