NAMEN-NAMES-NOMS  |  HOME  |  EMAIL |
LANSSENS - DENOO STAMBOOM
(genealogie - genealogy - généalogie)

(Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens     &      Denoo - Deno - Denaux)

Notities bij: Pieter-Jan LANSSENS


Krant Van West-Vlaanderen editie Tielt - 06-12-2013:

Om het kwartier weerklinkt er vanuit de Hallentoren van Tielt een beiaardmelodie. Weerklinkt er op andere momenten een lied, dan zorgen Linda Vermeersch of Pieter-Jan Lanssens daarvoor, de twee leerlingen die momenteel bij Tom Hoornaert de opleiding beiaard volgen.
Het riep even herinneringen op aan memorabele tijden toen we voor de foto van de twee leerling-beiaardiers en hun leraar tot bij het carillonklavier klommen. De herrie rond de toenmalige al te enthousiast repeterende stadsbeiaardier haalde zelfs de nationale media en het tv-programma De Zevende Dag. De bevolking hoeft geen herhaling te vrezen, onderstrepen Tom Hoornaert en zijn cursisten.
“Wij studeren vooral op het oefenklavier dat in de academie staat opgesteld”, leggen Linda Vermeersch en Pieter-Jan Lanssens uit. “Het is slechts zelden dat wij eens op de echte beiaard mogen spelen. Tom Hoornaert moet voor die uitzonderlijke gelegenheden de toestemming vragen aan het stadsbestuur en als het dan eens kan, repeteren we daar niet meer, maar spelen wij enkel afgewerkte stukjes. Dat was bijvoorbeeld het geval toen we voor de Erasmusstudenten die te gast waren bij VIVES Tielt een concert mochten geven.”
Linda Vermeersch (58) is een muzikale duizendpoot. Tussen 1965 en 1970 volgde ze aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord notenleer, zang en piano. Toen bleef het 38 jaar stil. In 2008 nam ze de draad weer op met notenleer, zang en basklarinet. Intussen kwam daar ook algemene muziektheorie, muziekcultuur en luisterpraktijk bij en het drukke programma werd aangevuld met samenspel en beiaard.
“Zo kom ik bijna elke dag naar de academie. Wat ik hier leer, kan ik meteen in praktijk omzetten: ik zing bij De Notenkrakers in het Vijverhof en bij het kerkkoor van Sint-Jozef-Werkman en ik speel basklarinet bij Vermaak Na Arbeid, De Goede Vrienden, Sint-Cecilia Aarsele en de Tieltse Blaaskapelle. Af en toe treed ik ook op met het kwartet Parazaar.”
“Toen ik een instrument moest kiezen, dacht ik eerst om weer piano te gaan spelen, maar er was geen zekerheid dat er nog een plaatsje vrij zou zijn in de cursus. Ik vroeg raad bij Tom Hoornaert en die stelde me voor om eens de opleiding beiaard te proberen.”
In het dagelijkse leven herstelt Pieter-Jan Lanssens (25) liften voor de Loppemse firma Thyssenkrupp. Toen bij in het basisonderwijs zat, volgde hij notenleer en piano aan de muziekschool in Oostkamp. Eens in het middelbaar ruilde hij de muziek voor andere bezigheden. Pas toen hij de lerarenopleiding begon te volgen op de KATHO Campus Tielt (nu VIVES), pikte hij de draad weer op en schreef zich in voor de cursus orgel bij Tom Hoornaert.
“Dat kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Mijn interesse voor het instrument bestond al enigszins omdat ik thuis een oud harmonium staan had, dat ik helemaal zelf had gerestaureerd. Toen we met de orgelklas in Mechelen de Sint-Romboutskathedraal bezochten, kregen we niet alleen een orgel- maar ook een beiaardconcert aangeboden. Ik vond dat zo machtig, dat ik me meteen inschreef voor een opleiding in het beiaardspel. Ik zit nu in mijn derde jaar en ik besef heel goed dat ik nog veel te leren heb.”
“We kunnen allebei piano spelen en dat maakt het een stuk makkelijker, want de toetsen liggen gelijk. Alleen speel je niet met je vingers, maar je gebruikt je handen als hamertjes en je werkt vooral vanuit de polsen. Net als bij een orgel heb je op de beiaard een voetklavier, maar hier dient het om de soms tonnenzware klokken te bespelen, wat met de handen niet mogelijk zou zijn.”
De twee leerling-beiaardiers zijn opgetogen met de leerrijke cursus en de toffe leraar. Ze genieten volop. Linda Vermeersch hoopt af en toe eens te mogen concerteren, bijvoorbeeld naar aanleiding van een examen en Pieter-Jan Lanssens droomt ooit eens blues te mogen spelen op de beiaard.


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 22.675 personen (individuals, personnes) dd. 22 mei 2016 - site: http://lanssens.be