NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Theodorus LANSSENS


Theodorus kocht in 1713 (een deel van) het ouderlijk huis met ververij in de Mariastraat te Brugge. In 1714 werd er echter door vier schuldeisers 'arrest' gelegd op dit huis wegens niet betaling van wisselbrieven. Het feit dat Theodorus in 1725 begraven werd met een gewone mis, laat ons vermoeden dat hij zijn rijkdom verloren is.

Over de familie 'van Bourgoigne' verscheen een artikel van Pieter Donche in Vlaamse Stam, 59ste jaargang n°4 (oktober 2023), blz 431-445. In dat artikel wordt op blz 440 melding gemaakt van Theodorus Lansens die peter was in 1711. Zijn vrouw Maria Francisca wordt echter niet vermeld. Dat is een hiaat in het artikel. Theodorus was immers peter van het tweede kind van zijn schoonbroer (Martinus Alexander van Bourgoigne, de broer van zijn vrouw). Hoe weten we dit?
- De ouders van Martinus Alexander waren Cornelis van Bourgoigne x Joanna de Vos (zie dit artikel).
- De huwelijksgetuige van Maria Francisca was Cornelius van Bourgouigne. Veel kans dat dit haar vader is.
>> Gelet op de periode, de plaats en de zeldzaamheid van haar familienaam, mogen we besluiten dat Cornelius de vader is, zowel van Martinus Alexander, als van Maria Francisca (en van nog meer kinderen - zeker 10 in totaal).

Maria Francisca moet geboren zijn in de periode waar haar ouders nog niet in Brugge woonden. Haar ouders huwden in 1681 in Alveringem en hun eerste kind werd geboren einde 1681 in Gistel. Het volgend kind vinden we pas in 1688 in Brugge. Dus is onze Maria Francisca geboren 1682-1688.

De ontdekking van Maria Francisca's vader is héél interessant, want deze Cornelius van Bourgoigne was een berucht persoon. Hij werd terechtgesteld door ophanging op het Gentse Sint-Veerleplein, daartoe veroordeeld door de Raad van Vlaanderen wegens veelvuldige valsheid in geschrifte. Dit wordt beschreven in Vlaamse Stam jg 59 (2023) pp. 136 en ook in het tijdschrift Biekorf van 2023. Er wordt geopperd dat hij misschien wel een verre afstammeling zou kunnen zijn van één van de vele bastaardzonen van de hertogen van Bourgondië.

Jammer dat deze Brugse tak van de Lans(s)ens uitgestorven is.


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.814 personen (individuals, personnes) d.d. 14 februari 2024 - site: http://lanssens.be