NAMEN-NAMES-NOMS  | HOME  | EMAIL  naar  ( to / à )  |
Paul Lanssens

LANSSENS - DENOO - MEIRE  STAMBOOM
genealogie - genealogy - généalogie
Lanssens - Lansens - Lanssen - Lansen - Lamsens         Denoo - Deno - Denaux         Meire

»»» voor elke aanvulling of probleem: mail naar Paul Lanssens    -    Pour tout complément ou problème: mail à Paul Lanssens «««


Notities bij: Marie Theresia LANCEN


Bij de geboorte genoteerd als 'Lancen', maar door het leven gegaan als 'Lansen'.
Het verhaal van Marie-Therese is zeer bizar.

In 1869 woont ze in Brugge als 34-jarige ongehuwde dienstmeid (servante). Op 30 januari schrijft de Procureur des Konings tegen haar een aanhoudingsbevel uit op verdenking van kindermoord !! Hij noemt haar "Marie-Therese Lanssens, fille d'Ignace et Monique Seys". Het gaat om haar eigen kind, maar we hebben nergens een dergelijke geboorte of overlijden aangetroffen.

De zeer gedetailleerde omstandigheden van het misdrijf vinden we op de website www.getuigenissen.org. Er is ondermeer een getuigenis van Joseph Allaert dd. 01.02.1869.

In de gerechterlijke dossiers in het rijksarchief vinden we dat ze op woensdag 3 februari 1869 door de gendarmen binnengebracht wordt in het arresthuis van de Brugse gevangenis. Meteen krijgen we haar persoonsbeschrijving: 34 jaar, ongehuwd, 1m58 groot, bruine haren en wenkbrauwen, bruine ogen, smal voorhoofd, gewone neus en mond, ronde kin en ovaal gezicht. Nog dezelfde dag wordt ze overgebracht naar "La Maison de Correction" (de feitelijke gevangenis). We lezen dat ze veroordeeld werd te Brugge op 29 april 1869, tot 15 maanden gevangenis wegens onvrijwillige doodslag op haar pasgeboren kind. Op 31.08.1869 krijgt ze dankzij een Koninklijk Besluit gratie voor de rest van haar straf. Ze komt vrij op maandag 6 september 1869, maar is blijkbaar ziek, want ze wordt onmiddellijk overgebracht naar het hospitaal.
Twee maanden later, op zaterdag 6 november 1869, komt ze weer binnen in de gevangenis. Ze is blijkbaar veroordeeld geweest op 29 april 1869, dus tijdens haar vorig verblijf in de gevangenis, tot 10 dagen. De aard van dit nieuwe misdrijf staat niet vermeld.

Nog eens twee jaar later, op 3 maart 1871, wordt Marie-Therese in Kortrijk ongehuwde moeder van Marie-Elise. Na dit feit hebben we van haar niets meer teruggevonden en evenmin van het dochtertje.


Stamboom (genealogie/genealogy/généalogie) Lanssens-Denoo: 24.814 personen (individuals, personnes) d.d. 14 februari 2024 - site: http://lanssens.be